Randevu Hattı

05464463019

Riskli Gebe Takibi

Riskli Gebe Takibi

Perinatoloji, risk faktörleri olan ve gebelik planlaması yapan anne adayları ile gebelik sürecinde ve perinatal dönem dediğimiz doğum öncesi ve doğumdan sonraki ilk dört haftalık dönemi de kapsayan süreçte anne ile karnındaki bebeğin sağlık durumuyla ilgilenen, risk taşıyan hastalara yapılacak yaklaşımı disipline eden ve tedavi sunan bir alandır.

Bazı durumlarda anne adayının gebe kalması mevcut sağlık sorunu üzerine bir etki yaparak hastalığın seyrini değiştirebilmekte, bazen de sağlık sorunu gebeliğin ve anne karnındaki bebeğin durumunu etkileyebilmektedir. Tüm bu durumların öngörülmesi, ortaya konulması ve daha sorun oluşmadan önlem ve tedavisinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Bunun dışında fetüs yani anne karnındaki bebeğin gelişimi esnasında ortaya çıkabilecek dış etkenler ile gelişim seyrinin ve sağlık durumunun etkilenmesi durumunda, tanı ve tedavi sürecinin doğru yönetimi çok önemlidir.

Riskli Gebelik Ne Zaman Söz Konusu Olur?
Riskli Gebelik Nedenleri Nelerdir?


Eğer anne 18 yaşın altında ya da 35 yaş üstünde ise,
Annede tansiyon, guatr, şeker, kalp, karaciğer, kolajen doku hastalıkları (lupus, sjogren vb) , damar ve diğer yapıları tutan hastalıklar gibi gebelik dönemine ait olmayan, gebe kalmadan önce zaten varolan sistemik hastalıklar var ise,
Anne çok zayıf ya da çok şişman ise,
Anne baba arasında akrabalık varsa,
Anne herhangi bir nedenle ilaç kullanıyor ise, (epilepsi, psikiyatrik hastalıklar vb)
Anne sigara ya da alkol kullanıyor ise,
Annenin tekrarlayan düşükleri var ise,
Annenin gebelik dönemi öncesinde hiçbir sağlık problemi olmamasına rağmen, hamile kaldıktan sonra tamamen gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan gebelik dönemi sorunları varsa
Hamile Anneye Bağlı Gebelik Dönemi Sorunları
Gebelik zehirlenmesi 
Gebelikte kanama (vajinal kanama)
Gebelikte rahim ağzı yetmezliği 
Gebelikte suların erken gelmesi 
Gebelikte erken doğum tehdidi
Bebeğe Bağlı Gebelik Dönemi Sorunları
Çoğul ve ikiz gebelikler
Bebekte gelişme geriliği
Bebeğin suyunun normalden az olması 
Bebeğin suyunun normalden fazla olması 
Bebekte kan uyuşmazlığı 
Bebekte sakatlıklar 


Riskli Gebelik Takibi Neden Gereklidir?


Çoğu hamile anne gebelik dönemini herhangi bir sorun olmadan geçirmesine rağmen, gebelik dönemi süresince ne zaman sorunla karşılaşılabileceğini öngörmek hamile anne için mümkün değildir. Baştan çok normal görünen bir hamilelik döneminde bile sonradan ciddi sorunlar yaşanabileceği için, riskli gebelik olsun olmasın bütün hamileliklerin kadın doğum uzmanı takibi altında olması büyük önem taşır. Bu duruma birkaç örnek vermek gerekirse:
Hamile kalmadan önce hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kadın hamile kalıyor. Gebelik döneminin 24. haftasında hamilelik şekeri  ortaya çıkıyor.
Hamile kalmadan önce hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kadın hamile kalıyor. Gebelik döneminin 28 ile 30. haftası itibariyle gebelik zehirlenmesi ortaya çıkıyor.
Hamile kalmadan önce hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kadın hamile kalıyor. Gebelik döneminin 28 ile 30. haftası civarında bebek gelişimi ile ilgili sorunlar (bebekte gelişme geriliği) ortaya çıkıyor.
Hamile kalmadan önce hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kadın hamile kalıyor. Gebelik döneminin 11 ile 14. haftası arasında ultrasonda bebek ense kalınlığı ölçümünün yüksek olduğu söyleniyor.
Hamile kalmadan önce hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kadın hamile kalıyor. Gebelik döneminin 11 ile 14. haftası arasında yapılan ikili test sonucu anormal çıkıyor.
Hamile kalmadan önce hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kadın hamile kalıyor. Gebelik döneminin 16 ile 20. haftası arasında yapılan üçlü test sonucu anormal çıkıyor.
Hamile kalmadan önce hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kadın hamile kalıyor. Gebelik döneminin 16 ile 20. haftası arasında yapılan ultrason muayenesinde bebekte bir sorun (bebeğin kalp ve büyük damarlarında sorunlar; down sendromunu düşündüren kemiklerin kısa olması barsak parlaklığı artışı ense kalınlığı artışı gibi bulgular; v.b.) tespit ediliyor.
Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi sorunsuz giden bir hamilelik döneminde gebelik takibi sırasında bebek , anne ve ya gebelik kaynaklı bir sorun tespit edildiğinde doktorunuz bir riskli gebelik uzmanından konsültasyon (görüş) talep edecektir.

Bazı gebelikler ise başlangıçtan itibaren çeşitli riskler taşır ve bu riskler de anne ve bebek sağlığını kötü etkileyebilir. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse:
Hamile kalmadan önce şeker hastalığı olan bir kadın hamile kalıyor.
Hamile kalmadan önce tansiyon hastalığı olan bir kadın hamile kalıyor.
Hamile kalmadan önce guatr hastalığı olan bir kadın hamile kalıyor.
Daha önceki gebelikleri tekrarlayan düşük ile sonuçlanmış bir kadın hamile kalıyor.
Hamilelik döneminin başından riskli gebelik sınıfına giren kadınlarda, gebelik dönemi risklerinin önceden belirlenip çeşitli tedbirlerle olumsuzlukların en aza indirilmesi çok önemlidir. Ve bu ancak hamilelik dönemi boyunca riskli gebelik doktorları tarafından gereken sıklıkta muayene (riskli gebelik takibi) ve ayrıntılı incelemelerin yapılması ile sağlanabilir.

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!