Randevu Hattı

05464463019

Rahim Sarkması

Rahim Sarkması

Rahim ya da tıp dilinde ki adıyla uterus, doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm iken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğünde ve sınırlı hareket yeteneğine sahip bir üreme organına verilen isimdir.
Pelvis kaslar ve ligament bağ dokularının zayıflamasıyla rahim yeterli desteği alamadığı için aşağı doğru kayar ve çıkıntı yapar. Buna rahim sarkması ya da tıp literatüründe ki adıyla uterus prolapsusu denir. Rahim sarkması, her yaştan kadında görülebilen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren bir sorundur. 
Her yaş kadında görülebildiği gibi, ileri yaş ya da fazla doğum sayısı gibi faktörlerle görülme sıklığı artış göstermektedir. 
Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez fakat sizin yaşam kalitenizi düşürdüğünü kanaatindeyseniz tedavi olanaklarından faydalanabilirsiniz. İleri vakalarda rahim, vajina dışına kadar çıkabilmektedir. 
Sarkmanın şiddetine göre belirtiler değişiklik göstermektedir. Rahim sarkması göstergeleri arasında; idrar kaçırma, belin alt kısmında meydana gelen ağrı, vajinadan doku görünmesi, pelvis bölgesinde ağırlık ya da çekilme hissi, kasık ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozuklukları ya da kabızlıktır. 
Yapılan muayene ve tetkiklerin ardından uygun tedavi planı şekillenir. Rahim sarkması, 55 yaş üstü kadınların histerektomi geçirmesinin en etkili sebebidir.

Nedenleri
Rahim Sarkması Neden Olur?

* Gebelik
* İleri yaş
* Çok sayıda doğum yapmış olmak
* Çoğul gebelik
* Doğum esnasında veya doğum sonrası yaşanan travma
* İri bebek dünyaya getirmek
* Aşırı kilolu ya da obez olmak
* Menopoz sonrası zayıflama ve doku tonu kaybı
* Doğal östrojen seviyesinde azalma
* Kronik öksürük
* Kronik kabızlık
* Pelvik tümörler
* Geçirilmiş pelvis operasyonları
* Sigara içmek
* Aile öyküsü

Sarkık rahim nedenlerinden bazıları aynı zamanda risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. Kronik kabızlık, öksürük ya da sürekli ağır kaldırmak gibi sebepler rahim sarkması için risk oluşturmaktadır. Görmezden gelen unsurların düzeltilmesi, yaşam biçiminde yapılan iyileştirme neticesinde rahim sarkmasının önüne geçilmesine yardımcı olunabilir.


Rahim Sarkması Nasıl Anlaşılır?

Rahim sarkması tanısı rutin kontroller esnasında konulabilir. Bazı vakalarda ise yalnızca bulgular tanı için yeterlidir. Ancak çoğunlukla rahim sarkması durumundan muzdarip kişi, durumun farkındadır. Kadınların büyük bir kısmı bu sorunla ilgili belirtileri doktora dahi söylemekten çekinmektedir. Bazen muayene esnasında bu sorun tesadüfen bile tespit edilebilmektedir. Ayrıca rahim sarkmasına idrar torbası ve bağırsak sarkması problemi de eşlik edebilmektedir.

Hekim, öncelikle hastanın hikayesini dinler ardından pelvik muayenesini yapar. Hekim, muayene esnasında sarkıklığın seviyesini anlamak amacıyla hastanın ıkınmasını ister. Pelvik kasların durumunu anlamak içinse, idrarını tutuyormuşçasına kaslarını kasmasını ister. Yapılan değerlendirmeler neticesinde rahim sarkması tanısı koyulur.

Rahim Sarkması Derecesi Nedir?

Rahim sarkması eksik veya tam olarak kategorize edilebilir. Eksik rahim sarkması: Rahim kısmen yer değiştirir ancak çıkıntı yapmaz.

Tam rahim sarkması: Rahimin bir kısmı vajinal açıklıktan dışarıya çıkar. Derecesi rahmin dışarıya çıktığı kısma bakılarak şekillendirilir.




Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.



İçerik Güncelleme Tarihi : 13.05.2023


Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!